ȘCOALA GIMNAZIALĂ JIBERT

Școala noastră se află situată în localitatea Jibert, pe strada Principala nr. 2,  este școală coordonatoare, având în subordine școlile și grădinițele aparținătoare comunei.

Școala se află în vecinătatea  Bisericii Evanghelice care este cea mai veche construcție a satului.

Cursurile școlii gimnaziale se adresează tuturor celor care doresc o educație de calitate, într-un mediu educațional care oferă cele mai bune condiții necesare dezvoltării copilului.

Activitățile se desfășoară conform  curriculumului național aprobat de Ministerul Educației, iar activitățile extracuriculare completează armonios programa de învățămînt cu scopul dezvoltării fiecărui copil.

Educație și învățământ

Despre noi

 

 

 

 

 

 

 

Elaborăm cursuri și materii educaționale, în conformitate cu standardele naționale, pentru formarea personalității elevilor, adaptabile societății contemporane aflată într-o continuă dinamică.

Școala Gimnazială Jibert, urmărește asigurarea unui învățământ de calitate,  care să conducă la egalizarea șanselor, la promovarea unui comportament decent, strâns legat de cinste, onoare, respect reciproc și toleranță, prin dezvoltarea competențelor, aptitudinilor și capacităților copiilor.

Ne dorim ca școala noastră să fie o unitate respectată de părinți, elevi și dascăli, o școală în care să se desfășoare un învățământ performant, orientat către elevi și adaptat cerințelor comunității locale și nevoilor pieței muncii, din punct de vedere economico-social, în conformitate cu standardele și curriculumul aprobat de Ministerul Educației.

   SCURT ISTORIC

Localitatea Jibert se  află situată  la întretăierea coordonatelor geografice de 46 grade latitudine nordică cu meridianul de 25 grade  longitudine estică, aproape  în mijlocul țării. Comuna Jibert are în subordine patru sate- Grânari, Văleni, Lovnic și Dacia.

În raport, cu marile unități de relief,  localitatea este situată în partea central-estică a țării în sud-estul podișului Transilvaniei, la interferența părții sud-estice a colinelor Târnavelor cu depresiunea Homoroadelor și cu partea nordică a masivului Perșani.

Este necunoscut anul întemeierii satului, însă dupa o cronică mai veche se crede, că s-ar fi întemeiat între anii 1151-1161.

În această perioadă au fost colonizații sașii de către regele maghiar Geza al II-lea cu scop de aparare .-E.Wagner-Geschischte der Siebenburgen Sachsen 15.

Există documente care atestă că în jurul anului 1289 satele ale caror hotare erau învecinate cu Jibert –Villa Syberg sau Muhy actualmente Grânari și Sarustelek astăzi Șoars (Ukundenbuch I Nr 232 S 165).

În anul 1348 se înființează școala din Jibert, fiind una dintre cele mai vechi școli din regiunea ,,Șapte Scaune ”(Siebenburgen). Școala  se află situată în localitatea Jibert  pe strada Principală nr. 2, este unitate coordonatoare  și are în subordine școlile și grădinițele din satele aparținătoare comunei . Școala se afla în incinta Bisericii Evanghelice care este cea mai veche construcție a satului,  construită în stil neogotic.

Școala vechea  a funcționat în cadrul mănăstirii din Valea Plopilor, mănăstire ce a aparținut Ordinului -,, Zisterzienserkloster”.

În anul 1500 este menționat un dascăl al școlii confesionale catolice ,,KORESPONDENZBLATT DES VEREINES FUR SIEBENBURGISCHE HEIMETZKUNDE” (pag .57 aflata la Muzeul Brukenthal).

Școala cu limba de predare  română este atestată în anul 1760 într-un calendar  bisericesc.

În anul 1902 se construiește actualul local în care functionează școala, în  1918 se numea Școala Confesională Ortodoxă, cu două posturi de învățători, iar în 1920 devine Școala Primară de Stat. Prin reforma  din anul 1948 se unește cu școala germană funcționând ca școală de predare în limba română cu  clasele I-VIII, respectiv cu predare în limba germană la clasele I-IV.

Vechiul local al școlii germane clădit în anul 1902 este supus unor transformări adaptate cerințelor vremii,  succesiv pe parcursul anilor-1954,1962,1969,1973 până în prezent, acestea vor continua cu siguranță si în viitorul existanței  sale.

De-a lungul anilor procesul de învățământ în unitățile de pe raza comunei s-a desfășurat în mai multe modalități din punct de vedere organizatoric și structural.  Denumirea unităților au fost succesiv modificate  din  generală  în gimnazială. Așadar vom încerca să prezentăm câteva date despre fiecare unitate școlară.

Clădirea Școlii Dacia a fost ridicată din temelii în anul 1905 prin aportul locuitorilor satului.
La nivelul localități Dacia,  activitatea Grădiniței cu Program Normal până în anul 2011 a funcționat într-un spațiu separat de școală. La data prezentă aceasta funcționează cu o grupă mixtă în cadrul școlii.
În ceea ce privește ciclul primar și cel gimnazial au funcționat în paralel până în anul 2007, când gimnaziul a fost desfințat. În prezent funcționăm la ciclu primar: cu clasa pregătitoare cu a I a și clasele a III a cu a  IV-a – simultan , iar clasa a II a  desine stătătoare.

Bibloteca școlară

La nivelul localității Lovnic,  activitatea Grădiniței cu Program Normal  și cea a școlii s-au desfășurat în spații diferite ca și locație până în anul 1982,  iar din anul 1983 activitatea acestora s-a desfășurat  în noua cladire a școlii, spațiu care avea un număr de 10 săli de clasă, spații administrative.  Activitatea s-a desfășurat în mai multe etape, gimnaziul a funcționat până în anul 1990, ciclul preșcolar și primar si-a oprit activitatea  în anul 2010 în această clădire. În prezent, elevii ciclurilor primar și gimnazial sunt aduși la școala de centru, Jibert.

În prezent, la nivelul localității Lovnic, Grădinița cu Program Normal funcționează cu o grupă mixtă  în clădirea fostului sediu al CAP Lovnic, reamenajat pentru activitatea grădiniței.

În ceea ce privește ciclul primar și cel gimnazial a funcționat în paralel până în anul 2007, cînd gimnaziul a fost desfințat. Apoi și ciclul primar se va desfința în anul 2010.

La nivelul localității Văleni,  activitatea  didactică s-a desfășurat în clădirea  școlii atât ciclul preșcolar în grupă mixtă, cât și ciclul primar cu clase simultan  până în anul 2010, după acest an  învâțământul primar a fost desfințat și mutat la unitatea de centru. În prezent în acest spațiu  funcționează doar Grădinița cu Program Normal , cu o grupă mixtă.

La nivelul localității Grânari,  activitatea  didactică  s-a desfășurat în clădirea  școlii având ciclul preșcolar,primar și gimnazial  până în anul 2010.

 În prezent, Grădinița cu Program Normal funcționează cu o grupă mixtă în cadrul clădirii școlii primare,  alături de ciclul primar care funcționează în sistem simultan. La Grânari învățământul se desfășoară în limba maghiară.

La nivelul  Școlii JIbert care este unitate de centru  se regăsesc toate cele trei cicluri de învățământ preșcolar, primar și gimnazial.